Haar kleuren

Tientallen jaren ervaring met haarkleuren

Blond kleuren


Hoe moet ik mijn haar blond kleuren? Om het juiste proces te kiezen voor het kleuren, - het ontkleuren, of allebei zodat uw gewenste zodat u uw gewenste blonde kleur bereikt moet u een aantal zaken begrijpen over de pigmenten in uw haar en kleuren in de algemene zin:

Kleuren

Een kleur wordt bepaald door de weerkaatsing van het licht op een bepaald oppervlak. Zonder licht zagen we geen kleur. In licht zitten alle kleuren.

Daglicht is wit, maar bevat eigenlijk alle kleuren van de regenboog. De weerkaatsing van het oppervlak bepaalt welke kleur we zien. Zien we wit dan worden alle kleuren weerkaatst. Zien we zwart dan worden alle kleuren geabsorbeerd. Als een bepaalde kleur niet weerkaatst wordt onstaan er uit wit licht andere kleuren. Als wit licht in de lucht weerkaatst worden de rode tinten niet goed weerkaatst waardoor de lucht blauw ziet. Maar deze lucht kan onder bepaalde omstandigheden ook rood lijken (avondrood).

Ook uw haar weerkaatst een bepaalde kleur dit komt door melanine-pigmenten in je haar. De dichtheid van deze pigmenten bepalen hoe het licht weerkaatst wordt (of nauwelijks weerkaatst wordt, donker haar)

Wanneer u van nature donker (bruin of zwart) bent is het niet mogelijk uw haar blond te kleuren(spoeling of verf). U zult dan eerst moeten ontkleuren/blonderen. Met een verfkleuring van de drogist kunt u uw haar maximaal 2 tinten lichter kleuren.

Mijn natuurlijke haarkleur

Tenzij u volledig grijs bent (dus wit) bevat uw haar kleurpigmenten die het licht opvangen. Haar bevat 2 soorten kleurpigmenten: Eumelanine is dominant bij bruin en zwart haar, terwijl het tweede melaninetype, het feomelanine, als een rood pigment verantwoordelijk is voor lichtblond-, blond- en rood haar (wikipedia) Toch is in bijna ieder haar een hoeveelheid van beide kleurpigmenten aanwezig.

Oranje haar na blonderen

Bovenstaand verhaal klinkt tot nu toe nogal technisch. We zullen het proberen te vereenvoudigen. Vergeet de weerkaatsing van pigmentdelen en vergeet de namen..

Stelt u zich voor dat u 2 soorten pigmenten in uw haar heeft, roodachtige pigmenten (warme kleur, goud, koper, rood) en blauwachtige pigmenten (natuurlijker en koelere pigmenten, grauwe -, asgrijs tot zwart). De mix van deze pigmenten en de hoeveelheid bepaald uw kleur(bijvoorbeeld warmbruin of asblond). Door uw haar op te lichten (blonderen, ontkleuren etc) verwijdert u de pigmenten uit uw haar. De pigmenten die in dit proces als eerste aangetast worden zijn de koele, blauwe pigmenten. Hierdoor zijn alleen de rode pigmenten nog zichtbaar en krijgt u oranje haar. Later in dit proces worden ook de rode pigmenten aangepakt en verliest u al uw pigment. De oplossing zou dus zijn: Een lange tijd blonderen.. De vraag is of uw haar sterk genoeg is om dit proces aan te kunnen.

Blonderen

Een blondering wordt gemaakt van blondeerpoeder en waterstofperoxide. Vraag uw kapper of in de haarwinkel hoeveel procent waterstofperoxide nodig is om uw haar te blonderen. Dit is afhankelijk van uw natuurlijke pigment (of resten haarkleuring) en de structuur/ stevigheid van uw haar. Daarnaast is het natuurlijk afhankelijk van het de kleurhoogte die u wilt bereiken.

Ontkleuren

Ontkleuren is een verwarrende term die steeds minder gebruikt wordt. Er wordt ten onrechte wel eens gedacht dat u met een ontkleuring een verf-kleuring uit uw haar kunt verwijderen, zodat u uw eigen haarkleur terug zou krijgen. Dit klopt niet. Een ontkleuring is een blondering, waardoor u zowel de verfkleuring als uw eigen pigment uit het haar verwijdert.

Stuk blonderen

Wanneer uw haar veel rode pigmenten bezit zal een blondering langer moeten inwerken en is het verstandig om een lager percentage waterstofperoxide te gebruiken om uw haar niet te snel te beschadigen. Donker haar bevat vaak veel van beide soorten pigmenten waardoor het warmbruin of oranje lijkt na het blonderen. Als u het proces van blonderen doorzet zal uiteindelijk ook het rode pigment verdwijnen maar vergroot u ook het risico op ernstige beschadiging van het haar. Een ervaren kapper kan het beste inschatten hoeveel uw haar kan dragen.

Blond kleuren

Wanneer u van nature blond haar heeft kunt u dit één of twee tinten donkerder kleuren met een spoeling of een tint oplichten met een verfkleuring. Ook kunt u een blonde goudtint, kopertint of astint kleuren. Gebruik geen astinten op zeer lichtblond (wit) haar, dit kan doorslaan naar grijs of groen. Om een licht gele gloed uit uw haar te verwijderen kunt u beter een zilvershampoo gebruiken.

Wanneer u uw haar heeft opgelicht krijgt het haar soms een onnatuurlijke gelige (of zoals gezegd oranje) kleur. Dit is niets bijzonders, maar ziet er wel raar uit. Na een paar dagen zal dit langzaam natuurlijker worden. Maar vaak blijft geblondeerd/ontkleurd haar een wat onnatuurlijke kleur houden. Wij adviseren daarom een kleurspoeling te gebruiken die geschikt is voor de kleurhoogte van uw haar (die u bepaalt na het oplichten). Let erop dat de (oudere) punten van uw haar vaak meer beschadigd zijn door het blonderen. Beschadigd haar neemt een kleuring vaak sneller op. Wanneer u uw haar een natuurlijker kleur wilt geven door een as/matte spoeling kunnen de punten doorslaan naar grijs of groen. Zet daarom eerst de basis/aanzet van uw haar in de kleuring en aan het einde pas de punten. Houd het proces in de gaten en spoel de kleuring onmiddelijk uit wanneer het dreigt door te slaan naar een grauwe kleur.

Zalmroze

Heeft u uw haar eerder donker of rood gekleurd dan heeft u misschien na het blonderen oranje of zalmroze haar. Uw (eerdere) uitgroei zal waarschijnlijk wel mooi blond zijn. Als uw haar sterk genoeg is kunt u de lengte (zonder de blonde uitgroei) nog eens proberen op te lichten, of enkele lokken hiervan om de het uitgroei effect te verminderen. Een spoeling smeert u nu eerst alleen op de oranje plukken. Houd de kleur van uw haar in de gaten. Smeer pas later de kleuring door het hele haar. Bij een hele lichte verkleuring kan zilvershampoo soms ook voldoende helpen.

Zilvershampoo

Sterk opgelicht haar (zeer lichtblond en extra lichtblond tot wit haar) met een gelige gloed of lichtoranje verfresten kan natuurlijker of zelfs zilverwit gemaakt worden door het gebruik van een zilvershampoo. Het is een blauwe tot paarse shampoo of een haarmasker die u enkele minuten (of langer) in uw haar kunt laten intrekken. Wees voorzichtig met de shampoo; Wanneer gedeeltes van uw haar al wit zijn zullen deze snel zilvergrijs of blauw lijken. Ook nemen poreuze haarpunten de kleur eerder op. U kunt eventueel eerst de gedeeltes die de meeste kleur hebben insmeren. Zilvershampoo is bijna niet schadelijk voor uw haar en u kunt het gebruiken tot u het gewenste effect heeft bereikt. Wij adviseren om na een blondering altijd even het haar te spoelen met een zilvershampoo om het gelige effect te verwijderen. De zilverkleuring vervaagt geleidelijk met iedere normale wassing.

Terug naar haarkleuren

haarkleuren

Verzorging na het kleuren

Verzorging na het kleuren

  1. Speciale shampoo en conditioner: Gebruik een shampoo en conditioner die speciaal zijn ontworpen voor gekleurd haar. Deze producten zijn milder en bevatten ingrediënten die helpen de kleur te behouden en te voorkomen dat deze vervaagt.
  2. Vermijd te veel zon: Direct zonlicht kan de haarkleur doen vervagen. Draag een hoed of gebruik haarproducten met UV-bescherming als je veel tijd buiten doorbrengt.
  3. Beperk het gebruik van hete tools: Overmatig gebruik van stijltangen, krultangen en föhns kan de kleur doen vervagen en je haar beschadigen. Gebruik altijd een hittebeschermend product voordat je hete tools gebruikt.
  4. Diepe conditionering: Overweeg eens per week een diepe conditioner of haarmasker te gebruiken om je haar te voeden en te hydrateren. Dit helpt om je haar zacht en glanzend te houden en voorkomt uitdroging door het kleurproces.
  5. Wacht met wassen: Probeer je haar niet te wassen direct na het kleuren. Wacht indien mogelijk 48 uur om de kleur goed te laten intrekken.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je de levensduur van je haarkleur verlengen en je lokken er op hun best uit laten zien!